Bixtonim Xylo 1 mg/ml Spray Nazal, 10 ml, Biofarm
- este utilizat pentru decongestionarea mucoasei nazale datorate corizei, rinitei vasomotorii si rinitei alergice; - in tratamentul infectiilor urechii pentru a ajuta la decongestionarea mucoasei nazo-faringiene.
Contraindicatii:
- hipersensibilitate la xilometazolina sau la oricare dintre componentii produsului, mai ales la clorura de benzalconiu; - inflamatie a mucoasei nazale neinsotita de secretie (rinita sicca);
- copii sub 6 ani.
Compozitie:
Substanta activa este clorhidratul de xilometazolina. Celelalte componente sunt: clorura de benzalconiu, dihidrogenofosfat de potasiu, fosfat disodic dodecahidrat, sorbitol, edetat disodic, clorura de sodiu, apa purificata.
Mod de administrare: Bixtonim Xylo 1 mg/ml Spray Nazal
Doza uzuala este de 1 puf administrat in fiecare nara, de cel mult 3 ori pe zi. Doza se stabileste in functie de sensibilitatea pacientului si de efectul clinic. Pentru administrare se scoate capacul protector. Inainte de prima administrare se pulverizeaza in aer prin apasarea pompei dozatoare de 2-3 ori, pentru a se asigura eliberarea corecta a dozelor. Astfel, pompa este pregatita pentru administrare. Pentru utilizare, se apasa pe pompa o singura data, apoi se inspira lent. In timpul administrarii, flaconul se tine in pozitie verticala, cu pompa orientata in sus. Nu se utilizeaza produsul in pozitie orizontala sau orientat in jos. Dupa utilizare se acopera cu capacul protector.
Daca aveti impresia ca efectul lui Bixtonim Xylo 1 mg/ml este prea puternic sau prea slab, spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.
Precautii:
Acest medicament trebuie folosit numai dupa evaluarea atenta de catre medic a raportului beneficiu terapeutic/risc potential la pacientii: - tratati cu antidepresive inhibitorii ale monoaminoxidazei (IMAO) sau alte medicamente care pot provoca hipertensiune arteriala;
- cu presiune intraoculara crescuta, in special cei cu glaucom cu unghi inchis;
- cu boli cardiovasculare grave (de exemplu: boala coronariana, hipertensiune arteriala);
- cu feocromocitom;
- cu tulburari metabolice (de exemplu: hipertiroidie, diabet zaharat);
- cu adenom de prostata (hipertrofie benigna de prostata).
Sarcina:
Deoarece nu a fost stabilita inca siguranta administrarii xilometazolinei in timpul sarcinii, utilizarea acestui produs nu este recomandata in aceasta perioada. Alaptarea:
Nu se recomanda administrarea xilometazolinei in timpul alaptarii, deoarece nu se stie daca xilometazolina se excreta in laptele matern.
Reactii adverse:
Tulburari cardiace: Utilizarea topica intrasinusala poate sa determine, foarte rar sau ocazional, efecte sistemice de tip simpatomimetic cum sunt palpitatii, tahicardie sau cresterea tensiunii arteriale.
Tulburari respiratorii, toracice si mediastinale:
In special la pacientii cu hipersensibilitate, xilometazolina poate produce o iritatie locala, moderata si tranzitorie (senzatie de arsura sau uscaciune a mucoasei nazale). Au fost mentionate cazuri izolate de sindrom de rebound congestiv (hiperemie reactiva) dupa intreruperea administrarii medicamentului. Tratamentul prelungit, frecvent si/sau cu doze mari de xilometazolina poate determina iritatie (senzatie de arsura sau uscaciune a mucoasei nazale), precum si congestie reactiva cu rinita indusa medicamentos. Acest efect poate sa apara dupa numai 5 zile de tratament si, daca se continua administrarea, pot aparea afectari cronice ale mucoasei nazale cu formare de cruste.
Tulburari ale sistemului nervos:
Foarte rar s-au raportat cefalee, insomnie, astenie si tulburari de vedere.