Afectiuni hepatice
Afectiunile hepatice includ orice boala asociata cu ficatul si care afecteaza buna functionare a acestuia: hepatita, steatoza hepatica, insuficienta hepatica, ficat gras non-alcoolic, ciroza hepatica si altele. Ficatul este un organ important care este raspunzator de digestia alimentelor, absorbtia substantelor nutritive si detoxifierea organismului.
Suplimentele alimentare pentru ficat sustin sanatatea si functionarea normala a acestui organ, protejand celulele hepatice si membranele acestor celule de factori daunatori. De exemplu, cele mai populare tratamente naturiste pentru ficat includ cateva ingrediente-cheie: armurariu, silimarina, cicoare si anghinare. Acestea ofera ficatului protectie intensiva datorita proprietatilor antioxidante si de detoxifiere, si este indicat persoanelor care au un ficat suprasolicitat.
Unele suplimentele alimentare pentru ficat gras contribuie si la eliminarea excesului de colesterol, care este metabolizat de ficat. Astfel, pacientul obtine un beneficiu dublu din tratamentul urmat, iar sanatatea si starea de bine se imbunatatesc vizibil.
In functie de afectiune, medicul specialist va prescrie tratament personalizat. De exemplu, ficatul marit nu este acelasi lucru cu ficatul gras. Ficatul marit poate fi cauzat de hepatite virale, consumul excesiv de alcool sau alte boli, iar ficatul gras (steatoza hepatica) este urmarea acumularii excesive de grasimi in celula hepatica. In acelasi timp, ficatul gras poate duce la marirea ficatului.
In urma administrarii unui tratament pentru ficat gras sau marit nu doar ca vor fi restabilite functiile si aspectul ficatului, dar se vor ameliora si alte aspecte ce tin de sanatatea organismului, cum ar fi normalizarea metabolismului si reducerea oboselii si extenuarii.
Simptomele unui ficat bolnav includ: oboseala, stari de somnolenta, lipsa apetitului sau scaderea poftei de mancare, dureri abdominale, ameteli, stare de rau dupa masa, ingalbenirea ochilor (icter), urina inchisa la culoare, pete mici si rosii pe piele.
Pentru a diagnostica afectiunile hepatice este necesara efectuarea unor analize de sange, de exemplu trebuie sa se cunoasca care sunt valorile transaminazelor AST/TGO sau ALT/TGP, bilirubinei serice, ureei serice. In functie de rezultate, medicul va prescrie un tratament pentru ficat ce poate include medicamente si suplimente alimentare.