Indulcitori
Indulcitori Artificiali pentru persoanele diagnosticate cu diabet zaharat de tip 1 sau 2
Persoanele diagnosticate cu diabet zaharat de tip 1 sau 2 trebuie sa fie mai atente la alimentatia zilnica, dar asta nu inseamna ca au interzis la zahar, ingredient considerat mult timp ca fiind cauza declansarii diabetului de tip 2, fapt care s-a dovedit a fi doar un mit.
Totusi, persoanele ce sufera de diabet pot sa isi indulceasca mancarurile si bauturile cu ajutorul indulcitorilor pentru diabetici. Aceste ingrediente pot fi de doua feluri: indulcitorii artificiali (de exemplu: zaharina, acesulfam K, aspartam, sucroaloza) si indulcitorii naturali (substante extrase din plante sau de origine animala, de exemplu: stevia, xylitol, manitol, maltitol, eritritol). Cu ajutorul acestor inlocuitori ai zaharului se poate indulci orice produs alimentar pentru a avea un gust mai bun.
Unul dintre cei mai populari inlocuitori ai zaharului pentru diabetici este stevia, obtinuta din planta Stevia Rebaundiana. Indulcitorul din stevie nu are calorii si cu toate ca este de 200-300 de ori mai dulce decat zaharul, nu dezechilibreaza nivelul de glucoza din sange. Uneori, acesta poate fi amestecat cu alte tipuri de indulcitori folositi in caz de diabet. Doza zilnica maxima este de 4 mg pe kilogram de corp.
Pe langa faptul ca au mai putin calorii, indulcitorii au si mai putine glucide, ceea ce ajuta la gestionarea mai usoara a glicemiei. Dar atentie, unele tipuri contin si grasimi sau carbohidrati, de aceea este foarte important sa cititi eticheta produsului inainte de consum.