Afectiuni intestinale
Un tranzit intestinal normal presupune ca resturile alimentare sunt prelucrate in colon cu ajutorul bacteriilor, apoi eliminate prin materii fecale. Atunci cand colonul nu isi mai indeplineste functia corect, iar toxinele raman in organism, are loc o autointoxicare.
Simptomele care dau de gol un tranzit intenstinat lent sunt: balonarea, durerile abdominale, constipatia, defecatia dureroasa, senzatia de slabiciune si oboseala.
Reglarea tranzitului intestinal presupune schimbari in alimentatie, dar si in stilul de viata, deoarece dieta dezechilibrata, stresul si sedentarismul stau la baza multor tulburari digestive. De exemplu, fibrele regleaza tranzitul intestinal si le gasim in mazare, avocado, cereale si paste integrale, seminte de in, cartofi, nuci, portocale, banane. De asemenea, putem consuma fibre sub forma de suplimente alimentare pentru tranzit intestinal. Orice varianta ati alege, este necesar sa beti multa apa, pentru ca unele fibre au nevoie de apa pentru a se dizolva. In caz contrar apare constipatia.
Daca totusi se intampla ca o persoana sa sufere de constipatie pe care nu o poate regla pe care naturala, pentru a accelera tranzitul intestinal se pot folosi si pastile speciale. Spre exemplu, supozitoarele cu glicerina stimuleaza secretia la nivelul mucoasei rectale si simultan declanseaza mecanismul defecatiei. Totusi acestea nu ar trebui folosite foarte des. Simptomele afectiunilor digestive se amelioreaza in urma respectarii unui regim alimentar personalizat afectiunii de care sufera pacientul.
Tranzitul intestinal accelerat sau diareea este o alta tulburare digestiva des intalnita. Aceasta se caracterizeaza printr-un numar mare de scaune zilnice, materiile fecale au o consistenta moale si pot aparea crampe musculare. De cele mai multe ori, diareea este cauzata de toxinfectia alimentara. Aceasta poate dura cateva zile (diaree acuta), dar daca exista o alta cauza medicala, diareea devine cronica si este nevoie de un consult la un medic specialist. Tranzitul intestinal accelerat se trateaza prin consumul de orez, paine prajita, fulgi de ovaz si banane sau prin medicatie antidiareica, antispastica si antibiotica atunci cand de diareea este de tip infectioasa.