Vitamina D3 Picaturi Solutie , Childlife Essentials, 30 ml, Secom
Vitamina soarelui sau vitamina antirahitica - sunt doar doua dintre denumirile informale primite de vitamina D pana acum, insa dincolo de aceste aspecte, vorbim cu adevarat despre un element absolut esential pentru sanatatea organismului si pentru buna sa functionare din toate punctele de vedere.
Vitamina D este o vitamina liposolubila (solubila in grasimi) si se regaseste in organism sub doua forme principale: Vitamina D2 (ergocalciferol) si Vitamina D3 (colecarciferol). Un studiu realizat in 2012 de o echipa de cercetatori de la Biotechnology and Biological Sciences Research Council din Marea Britanie arata ca vitamina D3 este metabolizata mai usor de organism si are mai multe beneficii pentru sanatate fata de vitamina D2.
Rolul vitaminei D3 in organism Functia biologica a vitaminei D3 este absorbtia si fixarea in organism a calciului si fosforului, mineralele cu cea mai mare raspandire in corpul uman. De altfel, calciul si fosforul sunt principalii actori in dezvoltarea si mentinerea sistemului osos puternic si sanatos.
Pentru ca rolul sau este atat de important, in cantitatile potrivite, ea aduce o serie de beneficii incontestabile sanatatii noastre, iar in cazul unor carente, ii resimtim lipsa la nivelul intregului organism.
Cum este produsa vitamina D3 de organism in mod natural Spre deosebire de alte vitamine, vitamina D este produsa la nivelul pielii, dupa expunerea la razele soarelui. Din acest motiv este denumita „vitamina soarelui”.
Precursorul vitaminei D, compusul numit 7-dehidrocolesterol, este transformat in prezenta razelor ultraviolete B (UVB) in vitamina D3 (colecalciferol). Pentru acest proces este necesar insa ca indicele UV sa fie mai mare de 3. Pentru ca aceasta valoare este inregistrata in special primavara si vara, este posibil ca in sezonul rece cantitatea de vitamina D3 din organism sa fie insuficienta. De asemenea, persoanele cu tenul in nuante mai inchise sintetizeaza mai greu vitamina D3.
Aportul de vitamina D3 din alimente Vitamina D3 poate fi procurata si din alimentatie.
Printre produsele care reprezinta o sursa importanta de vitamina D3, se numara:
- Peste gras: somon, hering, sardine in ulei, ton, cod; Stridii;
- Avocado;
- Migdale si lapte de migdale;
- Oua - in special galbenusul;
- Cereale integrale;
- Ciupercile;
- Lapte, iaurt, branzeturi;
- Carnea de vita.
De asemenea, surse bune de vitamina D3 sunt suplimentele alimentare cu concentratii optime, cat si uleiul din ficat de cod.
Lipsa Vitaminei D3 - Simptome Carenta de vitamina D3 provoaca simptome dintre cele mai diverse, de la dureri, pana la stari depresive. Cateva dintre simptomele dupa care poti recunoaste deficitul de vitamina D3 sunt:
- Schimbari bruste ale starii de spirit, stari de iritabilitate, oboseala, apatie si lipsa de concentrare
- Dureri musculare si slabiciune la nivelul muschilor
- Disconfort la nivelul articulatiilor
- Transpiratie excesiva
Riscurile si complicatiile cauzate de o deficienta de vitamina D3
- Cand exista carente puternice de vitamina D, avem de-a face cu probleme de sanatate foarte grave. Dintre riscurile si complicatiile asociate cu deficitul de vitamina D3, trebuie amintite:
- Rahitism (copii) sau osteomalcie (adulti) - afectiune care influenteaza negativ procesul de dezvoltare al copiilor si care provoaca malformatii scheletice, deformari la nivelul oaselor. Osteoporoza - in cazul femeilor trecute de menopauza, deficienta de vitamina D poate expune pacienta la osteoporoza, boala caracterizata prin demineralizarea oaselor.
- Depresie
- Oboseala cronica
- Parodontoza
- Imunitate scazuta si sanse mai mari de a fi afectat de boli usoare
- Psoriazis
- Astm bronsic
- Boli cardiovasculare
- Alzheimer si dementa
- Sindrom metabolic
- Preeclampsie (hipertensiunea arteriala cu care se confrunta unele femei in ultimul trimestru de sarcina)
- Probleme de fertilitate
- Boala Hashimoto (tiroidita autoimuna)
- Diabet
Mod de administrare:
- Copii 0-12 luni: câte 6 picături/zi
- Copii de peste 1 an: câte 8 picături/zi sau conform recomandării consultantului de specialitate.
A se consuma simplu sau amestecat cu băutura preferată a copilului.
A se agita bine înainte de utilizare.
După desigilare, produsul poate fi utilizat în maximum 4 luni.