Baneocin Pulbere Cutanata, 10 grame, Sandoz
Baneocin R Pulbere Cutanata- infectii ale foliculilor pilosi si infectii ale glandelor sudoripare tratamentul anumitor infectii si ulceratii de la nivelul pielii, panaritii; - tratamentul arsurilor si al leziunilor determinate de lichide fierbinti, tratamentul eczemelor, crapaturilor si taieturilor suprainfectate prevenirea infectiilor aparute dupa interventii chirurgicale la nivelul pielii.
Contraindicatii:
Nu utilizati Baneocin pulbere: - daca sunteti alergic (hipersensibil) la bacitracina, neomicina si alte antibiotice aminogiicozidice (cum sunt gentamicina, amikacina) oricare dintre celelalte componente ale Baneocin pulbere cutanata;
- daca trebuie sa tratati rani adanci, deschise sau leziuni extinse ale pielii. In aceste cazuri, substantele active ale Baneocin pulbere cutanata pot fi absorbite in organism si pot determina reactii adverse cum sunt afectarea auzului, inclusiv pierderea auzului;
- daca aveti afectiuni severe ale inimii sau ale rinichilor;
- daca ati avut anterior o afectiune a urechii interne sau a organului care controleaza echilibrul, aflat in interiorul urechii;
- daca timpanul dumneavoastra este perforat. Nu utilizati Baneocin pulbere cutanata la nivelul canalului auditiv extern;
- la nivelul ochilor;
- la nivelul sanilor, in timpul alaptarii;
- la copii cu varsta sub 2 ani.
Aveti grija deosebita cand utilizati Baneocin pulbere : - daca aveti afectiuni ale ficatului sau rinichilor (insuficienta hepatica sau renala). De asemenea, va rugam sa urmariti aparitia oricarui semn care poate indica afectarea rinichiului (pierderea poftei de mancare, sete excesiva, urinare in cantitate redusa, urme de sange in urina) sau afectarea auzului (pierdere a auzului pentru sunete inaite, zgomote si senzatie de presiune in urechi);
- in inflamatiile urechii medii (otite medii) de lunga durata, Baneocin pulbere cutanata trebuie aplicat la nivelul urechii numai la recomandarea medicului;
- cand utilizati doze mai mari decat cele recomandate, mai ales in tratamentul ulcerelor varicoase. Daca sunt absorbite prin piele cantitati mari din acest medicament, exista riscul sa apara slabiciune musculara. Daca prezentati deja slabiciune musculara (de exemplu daca aveti miastenia gravis sau o afectiune similara), starea dumneavoastra se poate agrava.
- utilizarea indelungata a antibioticelor poate determina aparitia bacteriilor rezistente;
Va rugam sa urmariti aparitia semnelor de inflamatie (senzatie de caldura, inrosire, umflare, durere) sau de infectie fungica (cu ciuperci) aparute la nivelul leziunilor tratate. Spuneti medicului dumneavoastra despre acestea sau despre orice alta modificare neobisnuita pe care o observati.
Compozitie:
Un gram pulbere cutanata contin zinc bacitracina 250UI si sulfat de neomicina 5000UI.
Mod de administrare Baneocin R Pulbere Cutanata
Doza recomandata atat la adulti cat si la copii cu varsta peste 2 ani este de 2 pana la 4 aplicatii Baneocin pulbere cutanata pe zi. La pacientii cu arsuri suprainfectate pe mai mult de 20% din suprafata corpului, Baneocin pulbere cutanata trebuie aplicat o singura data pe zi, in special la pacientii cu insuficienta renala, deoarece substantele active pot fi absorbite sistemic.
In cazul tratamentului local, nu trebuie depasita doza de 1g neomicina pe zi (echivalent cu 200g pulbere cutanata Baneocin) administrata timp de maxim 7 zile. Daca este necesara repetarea tratamentului, doza trebuie redusa la jumatate.
Pulberea cutanata se aplica in strat subtire pe zona afectata. Daca este necesar, zona se poate acoperi cu un pansament.
Precautii:
La pacienti cu insuficienta hepatica sau/si renala, datorita cresterii riscului producerii de reactii adverse, inaintea si in timpul tratamentului cu Baneocin pulbere cutanata se recomanda efectuarea de teste ale functiilor hepatica si renala si audiometrie. La pacienti cu otita medie cu evolutie de lunga durata, este necesara prudenta datorita posibilitatii aparitiei ototoxicitatii.
La pacientii cu acidoza, miastenia gravis sau alte boli neuromusculare este necesara prudenta deoarece, in cazul absorbtiei sistemice a substantelor active din Baneocin pulbere cutanata, poate sa apara bloc neuromuscular. Pentru antagonizarea acestui efect pot fi utilizate calciu sau neostigmina.
In cazul utilizarii prelungite, trebuie avuta in vedere posibilitatea aparitiei microorganismelor rezistente, in
special fungi. In aceste cazuri, se va trata adecvat infectia nou aparuta.
Daca apar reactii de hipersensibilitate sau suprainfectie cu microorganisme rezistente, tratamentul cu Baneocin pulbere trebuie intrerupt. Riscul aparitiei reactiilor de hipersensibilitate este crescut in cazul administrarii indelungate (peste 8 zile), utilizarii in tratamentul dermatitelor cronice, mai ales dermatita de staza sau in cazul utilizarii sub pansament ocluziv.
Sarcina:
Adresati-va medicului dumneavoastra au farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament. Nu se recomanda utilizarea Baneocin pulbere cutanata Ia gravide si la femeile care alapteaza.
Reactii adverse:
Ca toate medicamentele, Baneocin pulbere cutanata poate determina reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele. Frecventa reactiilor adverse enumerate este necunoscuta.
Daca prezentati aceste simptome ca urmare a aplicarii Baneocin pulbere cutanata, intrerupeti utilizarea si adresati-va imediat medicului dumneavoastra sau farmacistului.
In timpul aplicarii pe suprafete cu leziuni ale pielii, substantele active absorbite in organism pot determina reactii adverse cum sunt:
- tulburari ale echilibrului;
- afectare a auzului;
- afectare a functiei rinichilor;
- slabiciune musculara.
Daca vreuna din reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.