Alimentația haotică, sedentarismul, fluctuațiile hormonale și stresul pot duce la apariția așa-zisului sindrom de colon iritabil - afecțiune digestivă inflamatorie a colonului. Pacientul resimte atât simptome ce țin de tractul gastrointestinal, cât și de partea psihică, de aceea este important să ne ascultăm corpul și să acționăm de la primele manifestări.

Care sunt simptomele sindromului de intestin iritabil

Întrucât primele semne ale afecțiunii sunt de natură digestivă, pot apărea dureri abdominale, flatulență, balonare, senzație de defecare incompletă și greață. Scaunurile sunt anormale, pot să conțină mucus, iar stările de constipație sunt alternate cu cele de diaree.

Dacă aceste simptome se manifestă pe o durată lungă de timp, starea psihică are și ea de suferit, apar tulburările de somn, anxietatea și chiar depresia. În consecință, pacienții pot acuza oboseala cronică, dureri de cap și o stare generală proastă. Sindromul colonului iritabil poate să apară atât la copii cât și la adulți, dar femeile sunt mai predispuse la această afecțiune mai mult decât bărbații.

Cauzele declanșării sindromului

Sunt mai mulți factori de risc care pot să ducă la apariția problemelor cu intestinul gros:

  • Alimentația bogată în zahăr și grăsimi
  • Perioadele de stres prelungit
  • Lipsa mișcării fizice
  • Fluctuațiile hormonale
  • Tratamentele cu antibiotice care distrug flora intestinală

Cum tratăm afecțiunea colonului iritabil

În funcție de anamneză, dar și de analizele de sânge și de scaun, medicul specialist va prescrie un tratament care să amelioreze simptomele.

De regulă, se indică respectarea unui regim alimentar special, pacientul trebuie să renunțe la consumul de dulciuri, grăsimi, cafea și alcool pentru a elimina factorii ce pot irita intestinul.

Pentru stările de constipație, medicul poate prescrie fibre, care pot fi consumate sub formă de alimente sau suplimente ,sau laxative:

Sinergin - conține inulină, tip de fibre fermentabile, și oligofructoză care acționează pe toată lungimea colonului, cu rol de prevenție și tratament al constipației cronice.

Casen Fibra - este o soluție cu fibre vegetale care pot fi consumate cu alimente semisolide sau lichide fără să le modifice gustul, mirosul, culoarea sau textura.

Senalax Plus Crusin - laxativ natural ce asigură obţinerea efectului de accelerare a eliminării scaunelor într-un mod natural, sigur şi eficient.

Dacă afecțiunea s-a declanșat în urma unui tratment cu antibiotice, se pot administra probiotice – bacterii vii care vin să completeze flora bacteriană din intestin, distrusă de antibiotice.

În același timp, dacă în urma analizei coparazitologice se constată că există o suprapopulare de paraziți, se va acționa astfel încât aceștia să fie eliminați.

Secom Parasites Cleanse - conține o combinație complexă de plante cu rol în susținerea procesului normal de detoxifiere, cu acțiuni benefice la nivel digestiv. Ajută la eliminarea paraziților și la restaurarea unui tranzit intestinal normal.

În același timp, se pot administra suplimente care vor ameliora stările de flatulență, balonare, distensie abdominală și meteorism:

Aboca Colilen Sindrom Intestin Iritabil - produs cu rol protector ce interacționează cu suprafața mucoasei intestinale, formând o peliculă de protecție care permite normalizarea permeabilității intestinale. Are și acțiune antioxidantă, ce combate efectul dăunător al radicalilor liberi.

Sun Medic Ibsi-Sun- ajută la buna funcționare a intestinelor, la menținerea tranzitului digestiv normal și la eliminarea gazelor intestinale. Reduce semnificativ disconfortul abdominal, ameliorând balonarea.

De asemenea, pacienții care suferă de sindromul colonului iritabil trebuie să învețe să își managerieze emoțiile și situațiile stresante. În acest sens, sunt eficiente yoga, meditația și exercițiile fizice în general.