Daca ati avut vreodata o infectie a sinusurilor (cunoscuta si sub numele de sinuzita), stiti cat de dureroasa poate fi aceasta afectiune. De obicei, aceasta duce la umflarea si inflamarea cavitatilor nazale si poate dura mult timp. 

Mai jos gasiti cateva informatii despre simptomele comune asociate cu aceasta problema:

Infectia sinusurilor Cauze

In cele mai multe cazuri, o infectie sinusala va fi cauzata de un fel de virus. Cu toate acestea, exista unele cazuri in care alergiile, polipii nazali, o deviatie a septului si chiar o infectie dentara pot declansa sinuzita. 

Daca infectia dispare relativ repede, aceasta este cunoscuta sub numele de sinuzita acuta. In cazul in care infectia dureaza doua luni sau mai mult, se numeste sinuzita cronica.

Simptomele la care trebuie sa fiti atenti in cazul infectiei sinusurilor

Cel mai frecvent simptom al unei infectii sinusale este durerea. Exista mai multe tipuri de sinusuri situate atat deasupra, cat si sub ochi. Oricare dintre acestea putand sa doara foarte tare daca se instaleaza o infectie. 

Multi oameni simt durere pe o parte a nasului, in frunte, intre ochi sau in dinti si in maxilarul superior. Dar, oricat de rea ar fi durerea, nici secretiile nazale care insotesc de obicei sinuzita nu sunt placute. Este posibil sa trebuiasca sa va suflati nasul foarte mult pentru a scapa de secretia galben-verzuie care provine din sinusurile infectate.

Acestea sunt doar cateva dintre simptomele comune. Altele includ dureri de gat, tuse, dureri de cap si de urechi.

Optiuni de tratament pentru o infectie a sinusurilor

Daca simptomele devin un motiv de ingrijorare severa, cel mai bine va adresati unui medic specialist in O.R.L. 

Dupa diagnosticare, exista mai multe optiuni de tratament disponibile, iar metoda exacta de tratament decisa se bazeaza in principal pe cauza infectiei. In cazul in care infectia sinusala este cauzata de o infectie bacteriana, aceasta poate fi tratata (in majoritatea cazurilor) cu antibiotice, care este adesea cea mai de succes metoda utilizata. Cu toate acestea, antibioticele nu functioneaza in cazul infectiilor virale. In schimb, este probabil sa se administreze medicamente antivirale pentru infectiile virale, cum ar fi raceala.

Unul dintre principalele motive pentru inflamatia sinusurilor este reprezentat de alergii, care este o afectiune in care sistemul imunitar respinge o substanta pe care o considera daunatoare. Daca se stabileste ca alergiile sunt cauza inflamatiei sinusurilor, se poate prescrie un spray cu steroizi. Spray-ul nazal ar trebui sa ajute la reducerea severitatii reactiei, ceea ce permite, in cele din urma, ca inflamatia sinusurilor sa ramana la un nivel tolerabil.

Remedii la domiciliu si preventie

In ceea ce priveste remediile de acasa, odihna si o alimentatie sanatoasa reprezinta cea mai buna modalitate de a va recupera prompt. Atunci cand organismul se lupta cu o infectie sinusala, sau cu orice alta infectie de altfel, are nevoie de odihna adecvata si de nutrienti pentru a face acest lucru. Acestea fiind spuse, exista cateva lucruri rapide si usoare de facut in timp ce va odihniti, cum ar fi:

  • Ramaneti hidratat;
  • Folositi o compresa calda;
  • Curatati-va caile nazale;
  • Ridicati-va capul in timp ce dormiti;
  • Plasati un umidificator in casa dvs.;
  • Faceti dusuri calde.